Productinformatie
De kweepeer, kweeappel of kwee (Cydonia oblonga) is een struikachtige boomsoort uit de rozenfamilie (Rosaceae). De plant is nauw verwant aan de appel, de peer en de lijsterbes. De kwee bloeit in vergelijking met de appel en peer laat, namelijk van mei tot in juni. De vruchten, die groter zijn dan peren, worden in het najaar geoogst.
Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees. Ook komen de looistoffen tannine en fenolen in het vruchtvlees voor. Daarnaast bevat de kweepeer veel steencellen, cellen met een harde wand. Kweeperen bevatten veel pectine en 10-14% suiker.
Kweeperen worden verwerkt tot compote, jam, marmelade, gelei, vruchtenpasta (in blokjes lijkend op snoepjes), taart, vruchtensap, thee, wijn en likeur. In de Arabische keuken wordt de vrucht ook gebruikt in hartige gerechten met vlees en groenten.
(bron: wikipedia)
Recepten: https://www.kweepeer.nl/recepten/
Meer info over 't Loonse voedselbos